Blog

Koliko dugo bi mi trebalo da naučim jezik? (za odrasle polaznike)

by

Ovo pitanje često čujemo kad netko razmišlja o upisu na tečaj. I potpuno je logično: morate znati koliko ćete vremena odvojiti, koliko novaca i kakve rezultate možete očekivati. Na početku novog semestra pokušat ćemo pojasniti koliko dugo će vam trebati da uočite pomak.

Prvo što treba imati na umu je tablica stupnjeva. Prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike postoji 6 stupnjeva: A1 i A2 (početni/temeljni korisnici), B1 i B2 (samostalni korisnici) i C1 i C2 (napredni korisnici). Ovo je možda malo pojednostavljen prikaz stupnjeva, ali u osnovi se svodi na to. Ukoliko pomnožimo taj broj stupnjeva s prosječnim semestrom od 70 nastavnih sati, dolazimo do zaključka da je moguće postati napredni govornik jezika za manje od 450 sati učenja. Nažalost, to se neće dogoditi. Kako biste dogurali do C2, realnije je računati da će vam trebati 1200 sati, i to bez boravka u inozemstvu. Zato su stupnjevi i podijeljeni na npr. A2.1, A2.2, itd. Ovdje ćete naći detaljniju razradu koliko je sati potrebno da bi se završio pojedini stupanj.

No zašto biste uopće htjeli biti na C2? Ako ste baš zapeli, nećemo vas obeshrabriti, no za one kojima je cilj uspješna komunikacija u govoru i pismu (kako to vole reći poslodavci:) B2 je sasvim u redu. U dvadesetogodišnjem radu s velikim brojem poduzeća u Hrvatskoj još nismo čuli da je neki poslodavac tražio razinu višu od B2.

Druga važna stvar je veličina grupe, tj. broj polaznika u grupi. Kad pitamo koliko dugo bi nam trebalo da naučimo jezik, u većini slučajeva nas najviše zanima kada ćemo moći nesputano pričati. Ukoliko ste u grupi većoj od 10 polaznika, šanse da ćete na satu moći puno pričati su..pa, ne baš najbolje. Što je grupa manja, to je veća vjerojatnost da ćete stići pričati na satu, i samim time usvojiti riječi i strukture u dovoljnoj mjeri da se oslobodite i nastavite izvan sata (npr. kad u posjet dođe sestrična iz Kanade s mužem).

Treće, treba biti realan kod početnih stupnjeva (A1 i A2). Kako biste mogli pričati, treba usvojiti neke jezične osnove, kako u slučaju gramatike tako i vokabulara. Za to je potreban strukturiran tečaj u smislu da se polaznicima osigurava napredak. Pravi konverzacijski tečaj, ako mislimo na rasprave o različitim temama uz samo povremeno vraćanje na pojedina gramatička pitanja, najbolje funkcionira od stupnja B2 naviše. Moguće ga je organizirati i na nižim stupnjevima, no tečaj bez strukture, zasnovan isključivo na razgovoru, najčešće neće dovesti do izraženog napretka, što bi moglo rezultirati frustracijom.

Ima još stvari koje treba uzeti u obzir, no općenito govoreći, nakon četiri semestra učenja (bez pauze), pod uvjetom da redovito pohađate nastavu i radite bar minimalno izvan sata (što podrazumijeva pisanje zadaće i čitanje na stranom jeziku), ostvarit ćete primjetan napredak. Tijekom tog vremena napredovat ćete za bar jedan stupanj. Da, radi se o dvije godine, no učenje jezika je dugotrajniji proces.

To naravno ne znači da se ništa ne može naučiti na kratkim tečajevima, dapače, no o tome više neki drugi put!

 

Tags:

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment