Blog

Kako sam (na)učila portugalski

by

Razmišljali ste o učenju portugalskog? Naša teacherica engleskog Lea Bohte okušala se u učenju nekoliko stranih jezika, a pročitajte kako napreduje s portugalskim:)

 

Kažu da strani jezik najbolje naučite kao dijete. Pa sam tako i ja krenula s engleskim kada mi je bilo 7 godina i dogurala čak do “teacherice”:-) No ako ste već pozamašno premašili taj period svog života, onda postoji alternativa – učenje stranog jezika u zemlji u kojoj se i govori. Osim engleskog, imala sam i par pokušaja učenja talijanskog i njemačkog. Učenje njemačkog traje naime već 10 godina. Iako je moja profesorica njemačkog uvijek govorila: “Deutsche Sprache , einfache Sprache”, za mene je ta uzrečica glasila: “Deutsche Sprache, schwierige Sprache!”:)

Diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i radila 2 godine u struci. No oduvijek mi je bio san otići na magisterij u inozemstvo. I tako sam odlučila otići u Portugal. Iako su mi predavanja bila na engleskom, imala sam veliku želju okušati se u novom jeziku – portugalskom. Moram priznati da nije bilo tako teško kako sam očekivala. S ponešto znanja talijanskog puno sam toga logički zaključivala, a i nastava od 4 puta tjedno vrlo je brzo davala rezultate. Grupa se sastojala od 15-ak stranih studenata koji su se prvi puta susreli s portugalskim. Profesorica se trudila što manje koristiti engleski, a kako je portugalski poprilično težak za izgovarati, u jednom trenutku se činilo kao da svi pričamo japanski:) No na kraju prvog semestra sam već imala položen A1 stupanj i poprilično dobro sam mogla naručiti kavu i pastel de nata.

S portugalskim sam nastavila i idući semestar pa sam tako nakon ukupno 9 mjeseci tečaja položila B1. No meni osobno, nije toliko bitan stupanj, nego sposobnost sporazumijevanja na portugalskom. A kada živite u zemlji gdje ga morate koristiti svakodnevno, to vam je vrlo bitno. Jer iako većina ljudi govori engleski, to se odnosi na centar grada. U svakodnevnom životu da biste naručili kavu u svom “kvartovskom” kafiću ili ručak u kantini na faksu, morate znati ponešto o hrani, piću, itd. A to nećete naučiti na prvom satu. Tu dolaze prijatelji, kolege i cimeri:)

Ponekad osjećam da sam bolje naučila portugalski u ovih 9 mjeseci nego njemački u 10 godina, iz vrlo jednostavnog razloga – ovdje ste prisiljeni koristiti jezik koji učite, u restoranima, kafićima, dućanima, čitajući novine ili pak gledajući televiziju. A to je ipak najbolji način da savladate jezik. Uz novi jezik, upoznate i grad, zemlju, kulturu, ljude i njihove običaje. Stoga, ako imate mogućnost, svakako si priuštite učenje stranog jezika ondje gdje ćete ga zaista morati koristiti, barem na par tjedana. Bit će to, svakako, nezaboravno iskustvo.

Tags:

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment