Blog

Audio knijge – slušati ili ne?

by

Oni koji nas duže prate na Facebooku znaju da smo vam već nekoliko puta preporučili audio knjige kao vrlo učinkovit i zgodan način vježbanja stranog jezika izvan sata. Ukoliko se još niste odlučili preslušati knjigu, možda vam pomogne osobno iskustvo naše teacherice Vedrane.

Strastveni sam čitatelj od malih nogu, a prvo iskustvo s “audio knjigama” stekla sam u dobi od dvije godine kada sam – ako je vjerovati roditeljima – toliko puta tražila da mi pročitaju Ježevu kućicu da sam ju znala (i navodno uporno nastojala!) recitirati od riječi do riječi na svim obiteljskim okupljanjima. :)

Šalu na stranu, audio knjige već dugo preporučam polaznicima mojih tečajeva no dosad sam uvijek mislila na knjige prilagođene stupnju znanja engleskog jezika. Prije otprilike šest mjeseci, na jednome blogu koji pratim pojavila se mogućnost probnog učlanjenja u Audible, u sklopu kojega se moglo preslušati jednu audio knjigu po izboru – besplatno. Trebalo je ostaviti broj kreditne kartice i odabrati pretplatu po kojoj se za £6.66 mjesečno (trenutno otprilike 60 kn) dobije jedna knjiga. No postojala je mogućnost, ukoliko niste zadovoljni probnom knjigom, odustati od pretplate i samo zadržati knjigu koju ste skinuli besplatno. Meni je to zvučalo dovoljno zanimljivim da se odlučim na preslušavanje svoje prve prave audio knjige – bio je to prvi nastavak Igara gladi (prošle godine nisam stigla pogledati film).

audible_website

Prošlo je nekoliko mjeseci a ja sam i dalje član Audiblea. Općenito sam vrlo zadovoljna audio knjigama, no naravno ima i poneki nedostatak. Kako je uvijek bolje prvo krenuti od pozitivne kritike, evo nekoliko prednosti ovog načina čitanja:

  1. Štedite vrijeme. Knjigu možete slušati bilo gdje, a sve one aktivnosti koje inače nisu pretjerano uzbudljive (npr. glačanje, uređivanje noktiju ili vožnja tramvajem) postaju daleko zanimljivije..ili bar brže prolaze.
  2. Štedite oči. Danas, kad nas većina previše vremena provodi pred računalom, to nije zanemariva prednost.
  3. Povoljna cijena. Osim znatnih ušteda koje ostvarujete u odnosu na redovnu cijenu audio knjige, članovi često imaju prilike kupiti dvije knjige po cijeni jedne i dobivaju razne popuste. Ovdje moram napomenuti da inače redovito kupujem knjige i smatram to dobro uloženim novcem. Oni koji radije posuđuju knjige ili ih fotokopiraju sigurno prolaze puno jeftinije i vjerojatno se ne bi složili da je u ovom slučaju cijena prednost.
  4. Dobar izbor knjiga. Dostupne su nove knjige, za razliku od stranica kao što je npr. LibriVox, gdje knjige jesu besplatne ali su public domain, što znači da postoji velika vjerojatnost da su objavljene prije 1923.
  5. Točan izgovor riječi. Ovo je pogotovo važno u slučaju engleskog jezika gdje se način izgovora pojedinih riječi znatno razlikuje od načina na koji se one pišu. Ako čitate knjigu, pogotovo ako vam je kontekst jasan, manji su izgledi da ćete ići provjeriti izgovor.

Moguće zamjerke svakako uključuju sljedeće:

  1. (Ne)mogućnost koncentracije. Ponekad vam misli odlutaju dok slušate, baš kao i dok čitate, no malo je teže pronaći točno ono mjesto na koje se trebate vratiti.
  2. Ograničen izbor knjiga. Iako je izbor knjiga prilično širok, ako ste strastveni čitatelj vjerojatno ćete se naći u situaciji da ćete tražiti točno određenu knjigu koje možda neće biti.
  3. Cijenu. Nekima će 60 kn mjesečno biti apsurdno skupo kad godišnja članarina u knjižnici iznosi 50 kn. Ipak treba imati na umu da je Audible knjižara, ne knjižnica.
  4. To nije “prava“ knjiga. Nije klasična knjiga koju možete listati, ne možete u nju staviti bookmark (straničnik) i ostaviti ju na noćnom ormariću prije spavanja. I nekima će to sigurno nedostajati.

Kakva su vaša iskustva s audio knjigama? Ima li još prednosti ili nedostataka koje bi trebalo uzeti u obzir?

Tags:

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment